MYLLYN HISTORIA

Mylly huokuu historiaa

Myllyn Historia

Mylly on edelleen perustajasuvun Kriikun omistuksessa. Omistajat ovat kunnostaneet ja entisöineet suojellut rakennukset; myllyn ja myllytupa-ravintolan matkailukäyttöön. Pihapiiriin on rakennettu wanhan ajan sepän paja nykyajan puitteisiin. Mylly on herätetty henkiin kertomaan kävijöille yli satavuotisesta historiastaan. Myllymiljöö sijaitsee suojellun, vapaana virtaavan Kirkonkosken rannalla Kyrönjoen kansallismaisemassa Ylistaron keskustassa.

Historiaa

Kriikun Mylly on edelleen perustajasuvun Kriikun omistuksessa. Omistajat ovat kunnostaneet ja entisöineet suojellut rakennukset; myllyn ja myllytupa-ravintolan matkailukäyttöön. Pihapiiriin on rakennettu wanhan ajan sepän paja nykyajan puitteisiin. Mylly on herätetty henkiin kertomaan kävijöille yli satavuotisesta historiastaan. Myllymiljöö sijaitsee suojellun, vapaana virtaavan Kirkonkosken rannalla Kyrönjoen kansallismaisemassa Ylistaron keskustassa.

1870-luvun lopulla valmistunut  vesimylly on komea kolmikerroksinen rakennus. Siinä on neljäkiviparia ja ryynikoneita eri aikakausilta. Niillä jauhettiin myös lähiseutujen viljaa; erityisesti ruista ja ohraa sekä leipäjauhoiksi että ryyneiksi.

Kylämyllyjen merkitys on aina ollut laajempi kuin toimia viljan jauhatuspaikkana. Niissä ihmiset myös tapasivat toisiaan ja kuulivat pitäjän uutiset. Nykyään tapaamis- ja kokoontumispaikka on herätetty uudelleen henkiin. Kokous- ja juhlapaikkana idyllinen myllytupa-ravintola
kuohuvan kosken partaalla.

Ruokamme on aitoa kotitekoista ja aina maukasta: tilattavissa eri vaihtoehdoin. Perinteisestä piimävellistä parhaimpaan pohjalaiseen pitopöytään kaikin herkuin.

Mylly pyörii ja jauhaa jälleen: jauhatusnäytökset  tilauksesta; jauhetaan viljaa kiviparilla myllärin johdolla. Tutustutaan vanhoihin menetelmiin.

Tervetuloa viihtymään !