Opiskelijat Skriv ut

Työn, kulttuurin ja vapauden historiaa

Ohjelma on suunnattu ylä-asteen ja keskiasteen ym. opiskelijoille. Opiskelijat tutustutetaan Etelä-Pohjanmaan valtajoen Kyrönjoen merkitykseen sekä erityisesti sen vesimyllyjen historiaan karttojen ja vanhojen valokuvien avulla.

Tutustutaan 1870-luvun lopussa rakennettuun kolmikerroksiseen vesimyllyyn ja sen toimintaan, kerrotaan viljan viljelyn ja karjatalouden kehityksestä sekä nykyajan yritystoiminnasta mm- maatilamatkailussa. Mylly sijaitsee keskeisellä paikalla Kirkonkosken rannalla, joka niin kuin muutkin Kyrönjoen rakentamattomat kosket suojeltiin erityissuojelulailla 1991. Kerromme suojelun historiasta ja sen merkityksestä nykypäivän joen käyttöön ja elämään.

Entistetty Kriikun mylly ja myllytupa on arvokas kulttuurikohde, joka on suojeltu rakennussuojelulailla. Mylly on Sodan ja rauhan tien matkailureitillä, johon liittyvät  mm. Nuijasodan tapahtumat 1500-luvun lopulla sekä Napuen taistelun tuhot ja Isonvihan tuhot 1714.

Ylistaro ja myös Kriikun mylly olivat keskellä Suomen Vapaussodan alkuvaiheita tammikuussa 1918, jolloin venäläisiä joukkoja riisuttiin aseista aivan myllyn kupeessa. Annamme havainnollisen tietopaketin Ylistaron valtauksesta samoin kuin talvisodan pommituksista helmikuussa 1940. Myllyn oppailla on kerrottavanaan myös pommituksiin liittyviä eläviä ja omakohtaisia kokemuksia.

Tutustumispakettiin voidaan liittää myös taontaa kuumanraudan sepänpajassa sekä ruokailu.

Työn, kulttuurin ja vapauden historia: kesto 2 tuntia 6 € / hlö
Ohjattu työskentely pajassa ( sis. materiaalit) n. 40 min. 6 € / hlö
Keittoruoka, kotileipä ja juomat 7 € / hlö

Ryhmäkoko  15-40  hlöä.

Kriikun Wanha Vesimylly
Kaukolanraitti 71 / Kirkonkoski
61400 Ylistaro

Kirsi Pukkinen
040-5302509
kirsi.pukkinen@netikka.fi